Konu: AÜ AÖF Okulöncesi Öğretmenliği Lisans Programı Cuma Ekim 17, 2008 5:16 pm
AÜ AÖF Okulöncesi Öğretmenliği Lisans Programı (OÖLP) 2008–2009 Öğretim Yılı Program Değişikliği ile İlgili 15.05.2008 Tarih ve 16/2 Nolu Yönetim Kurulu Kararı
Fakültelerin İlk ve Ortaöğretime öğretmen yetiştiren bölümlerinde yürütülen programlara son şeklinin verildiği 21 Temmuz 2006 tarihli Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurulunun oluruyla yapılan program değişikliği nedeniyle Okulöncesi Öğretmenliği Lisans Programı 2008 – 2009 öğretim yılında bazı derslerin kaldırılıp yerine yeni derslerin konmasına, bazı derslerin birleştirilmesine, yeni derslerin eklenmesine ve bu dersleri alacak öğrencilerimizin yeni ders programına intibaklarının aşağıda belirtildiği şekilde yapılmasına,
1.Sınıf “Öğretmenlik Mesleğine Giriş” dersi yerine “Eğitim Bilimine Giriş”, “Okulöncesi Eğitimin İlke ve Yöntemleri” dersi yerine “Okulöncesi Eğitime Giriş ”, “Çocuk Gelişimi ve Psikolojisi” dersi yerine “ Okulöncesinde Demokrasi Eğitimi ve Çocuk Hakları”, “Anne-Çocuk Sağlığı ve Beslenmesi” dersi yerine “Anne Çocuk Sağlığı, Beslenme ve İlkyardım” dersinin konmasına, bu dersten veya derslerden 2007 – 2008 öğretim yılında başarısız olan öğrencilerin 2008 – 2009 öğretim yılında belirtilen yeni dersi almalarına,
“Okul, Aile ve Çevre İş Birliği” dersinin yeni ders olarak konmasına, I. sınıfta ilk kez okuyacakların ve 1. sınıf derslerinin tümünü tekrar edenlerin bu dersten sorumlu tutulmalarına,
2.Sınıf “Müzik Öğretimi” dersi yerine “Okulöncesinde Müzik Eğitimi ”, “Çocukta Dil ve Kavram Gelişimi” dersi yerine “Erken Çocukluk Döneminde Gelişim”, “Çocukta Hareket, Oyun Gelişimi ve Öğretimi” dersi yerine “Çocukta Oyun Gelişimi, Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi”, “Konuşma ve Yazma Eğitim” dersi yerine “Eğitim Sosyolojisi ve Felsefesi”, “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme” dersi yerine “Öğretim İlke ve Yöntemleri”, “Gelişim ve Öğrenme” dersi yerine “Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi ” dersinin konmasına, bu dersten veya derslerden 2007 – 2008 öğretim yılında başarısız olan öğrencilerin 2008 – 2009 öğretim yılında belirtilen yeni dersi almalarına,
3.Sınıf “Çocuk Edebiyatı” dersi yerine “Okulöncesinde Çocuk Edebiyatı”, “Okulöncesinde Fen ve Matematik Öğretimi” dersi yerine “Okulöncesinde Fen ve Matematik Eğitimi”, “Okulöncesi Eğitimde Uygulama” dersi yerine “Okul Deneyimi”, “Bireyi Tanıma Teknikleri” dersi yerine “Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Ölçme Değerlendirme”
dersinin konmasına, bu dersten veya derslerden 2007 – 2008 öğretim yılında başarısız olan öğrencilerin 2008 – 2009 öğretim yılında belirtilen yeni dersi almalarına,
“Resim Öğretimi” ve “Okulöncesinde Bilgisayar Öğretimi” derslerinin kaldırılmasına, bu derslerden başarısız olan öğrencilerin bu derslerden muaf tutulmasına,
4.Sınıf “Çocukta Yaratıcılık ve Drama” dersi yerine “Okulöncesinde Yaratıcılık ve Drama Eğitimi”, “Çocukta Ruh Sağlığı ve Uyum Bozuklukları” dersi yerine “Çocuk Ruh Sağlığı ve Kişilerarası İletişim Becerileri”, “Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme”
dersi yerine “Okulöncesinde Öğretim Teknolojisi ve Materyal Tasarımı”, “Bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarının Geliştirilmesi” dersi yerine “İlköğretime Hazırlık ve İlköğretim Programları”, “İşitme Konuşma ve Görme Sorunları Olan Çocukların Eğitimi ” dersi yerine “Öğretmenlikte Mesleki Gelişim” dersinin konmasına, bu dersten veya derslerden 2007 – 2008 öğretim yılında başarısız olan öğrencilerin 2008 – 2009 öğretim yılında belirtilen yeni dersi almalarına,
“Topluma Hizmet Uygulamaları” ve “Türk Eğitim Tarihi, Sistemi ve Okul Yönetimi”
derslerinin yeni ders olarak konmasına, 4. sınıfta ilk kez okuyacakların ve 4. sınıf derslerinin tümünü tekrar edenlerin bu derslerden sorumlu tutulmalarına, 4. sınıfta okutulan “Okulöncesi Eğitimde Araç Geliştirme” dersi “Okulöncesinde Materyal Geliştirme ve Görsel Sanatlar Eğitimi” olarak değiştirilmesine ve 3 sınıf programına alınmasına, 3. sınıf öğrencilerinin bu dersten sorumlu olmalarına, 4. sınıfta
“Okulöncesi Eğitimde Araç Geliştirme” dersinden başarısız olan ve 4. sınıfa geçen öğrencilerin de bu dersten sorumlu olmalarına, Okulöncesi Öğretmenliği Lisans Programı öğrencilerine yönelik hazırlanacak öğrenci not durum belgelerinde yeni ders programıyla ilgili açıklamaların yer almasına karar verildi.
OOLP Program Değişikliği Ders Listeleri
1. Sınıf
ESKİ PROGRAM YENİ PROGRAM
Ders Adı ECTS Kredisi Ders Adı ECTS Kredisi ECTS Farkı
Öğretmenlik Mesleğine Giriş 8 Eğitim Bilimine Giriş 6 -2 Bilgisayar 10 Bilgisayar 6 -4
Okulöncesi Eğitimin İlke ve Yöntemleri 10 Okulöncesi Eğitime Giriş 10 0 İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi 8 İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi 8 0
Çocuk Gelişimi ve Psikolojisi 8
Okulöncesinde Demokrasi Eğitimi ve Çocuk Hakları 8 0
Anne-Çocuk Sağlığı ve Beslenmesi 10
Anne Çocuk Sağlığı, Beslenme ve İlkyardım 10 0 Yabancı Dil 6 Yabancı Dil 6 0 Okul, Aile ve Çevre İş Birliği 6
7 Ders 60 8 Ders 60
Not: Değişiklik yapılan dersler kırmızı ile gösterilmiştir. Sarı ile gösterilen dersler programa yeni eklenen derslerdir.
2. Sınıf
Müzik Öğretimi 9 Okulöncesinde Müzik Eğitimi 7 -2
Çocukta Dil ve Kavram Gelişimi 8 Erken Çocukluk Döneminde Gelişim 9 1
Çocukta Hareket, Oyun Gelişimi ve Öğretimi 9
Çocukta Oyun Gelişimi, Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi 9 0
Konuşma ve Yazma Eğitim 6 Eğitim Sosyolojisi ve Felsefesi * 7 1 ****** İlkeleri ve İnkılâp Tarihi 6 ****** İlkeleri ve İnkılap Tarihi 6 0 Türkçe Sözlü ve Yazılı Anlatım 6 Türkçe Sözlü ve Yazılı Anlatım 8 2
Öğretimde Planlama ve Değerlendirme 8 Öğretim İlke ve Yöntemleri 7 -1
Gelişim ve Öğrenme 8 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 7 -1
8 Ders 60 8 Ders 60
Not: Değişiklik yapılan dersler kırmızı ile gösterilmiştir.
3. Sınıf
Resim Öğretimi 6 -6
Çocuk Edebiyatı 5 Okulöncesinde Çocuk Edebiyatı 7 2
Okulöncesinde Bilgisayar Öğretimi 4 -4
Okulöncesinde Fen ve Matematik Öğretimi 6 Okulöncesinde Fen ve Matematik Eğitimi 8 2 Anne-Baba Eğitimi 6 Anne Baba Eğitimi 6 0 Rehberlik 10 Rehberlik 7 -3
Okulöncesi Eğitimde Uygulama 6 Okul Deneyimi 5 -1 Özel Eğitim 4 Özel Eğitim 6 2 Sınıf Yönetimi 8 Sınıf Yönetimi 7 -1
Bireyi Tanıma Teknikleri 5
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Ölçme Değerlendirme 6 1
Okulöncesinde Materyal Geliştirme ve Görsel Sanatlar Eğitimi 8 8
10 Ders 60 9 Ders 60
Not: Değişiklik yapılan dersler kırmızı ile gösterilmiştir.
4. Sınıf
Ders Adı ECTS Kredisi Ders Adı ECTS Kredisi ECTS Farkı Özel Öğretim Yöntemleri 6 Özel Öğretim Yöntemleri 6 0
Çocukta Yaratıcılık ve Drama 6
Okulöncesinde Yaratıcılık ve Drama Eğitimi 6 0
Çocukta Ruh Sağlığı ve Uyum Bozuklukları 6
Çocuk Ruh Sağlığı ve Kişilerarası İletişim Becerileri 6 0
Okulöncesi Eğitimde Araç Geliştirme 6 -6
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme 8
Okulöncesinde Öğretim Teknolojisi ve Materyal Tasarımı 6 -2 Öğretmenlik Uygulaması ( **) 10 Öğretmenlik Uygulaması 10 0
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarının Geliştirilmesi 6
İlköğretime Hazırlık ve İlköğretim Programları 5 -1
İşitme Konuşma ve Görme Sorunları Olan Çocukların Eğitimi 6 Öğretmenlikte Mesleki Gelişim 6 0 Davranış ve Öğrenme Sorunları Olan Çocukların Eğitimi 6 Davranış ve Öğrenme Sorunu Olan Çocukların Eğitimi 5 -1 Topluma Hizmet Uygulamaları 5 5 Türk Eğitim Tarihi, Sistemi ve Okul Yönetimi * 5 5
9 Ders 60 10 Ders 60
Not: Değişiklik yapılan dersler kırmızı ile gösterilmiştir. Sarı ile gösterilen dersler programa yeni eklenen derslerdir.