Konu: hiç kullanılmayan paranın hikayesi C.tesi Ekim 18, 2008 4:46 pm
60 gümüş kuruş değerindeki 10 şilinlik bu banknot Çanakkale’de cephesinde öldürülen İngiliz askerinin neler hayal ederek Gelibol’ya gelip hüsrana uğradıklarını anlatmaya yetiyor.
Çanakkale Boğazı’na saldıranlar aslmda Osmanlı Devleti’nin boğazına saldırdıklarının farkındaydılar; Çanakkale Boğazının geçilmesi Osmanlı Devleti’nin boğazının sıkılması demekti. Çanakkale Boğazınm geçil­mesi Osmanlı Devleri’nin boğazının sıkılması demekti…. Zaman geçiyordu ve onlara göre, geçen zamanın yıprattığı, tükettiği en insafsız saldırılarla boğulmak istenen devlet Çanakkale’de son çırpınışlarını veriyordu.
Onlar için Çanakkale’nin düşmesi an meselesiydi. Rahatlıkla İstanbul’a girecekler, zafer ayinini Ayasofya’da yapacaklar ve başkentini işgal ederek, Osmanlı Devleti’ni yıkacaklardı. David Lloyd George “Türk Milleti sa­dece birinci sınıf dövüşen bir kalabalıktır” diye alay ede dursun, yarım saatte Boğaz’ı geçip gideceğini sanan donanma boğazın ilerisine değil dibine doğru yol alıyordu.
İngilizlerin Istanbul’da kulllanmayi düşündükleri 60 gümüş kuruş değerindeki 10 şilinlik bir banknot (Yitik Hazine Koleksiyonu)
İstanbul’da beş çayı içmek için sözleşenler İstanbul’da harcamayı hayal ettikleri paralarını da bastımışlarıdı. Yukarıda gördüğünüz para İngiliz askerleri­nin İstanbul’da kullanması için, 10 şilinlîk banknotlarının üzerine Osmanlı­ca rakamla ve yazıyla “60 gümüş kuruş” yazılarak hazırlanmıştır. Yitik Hazine Koleksiyonu’nda yer alan bu para Çanakkaledeki Anadolu adlı kitapçıkta yayınlandı. Haber 7 olarak sizler için özel izinle alıntıladık. İngiliz’in kibri ve küstahlığı bir yana bir devletin ekonomik olarak ne ka­dar güçlü olması gerektiğini, paranın değerinin bir ülkenin gücü olduğunu gösteren bir misal ile karşı karşıyayız.
Çanakkale’deki Anadolu kitap dergisinde Türkiye’de ilk defa yayınlanan pek çok fotoğrafa da yer veriliyor, düşman donanmasının ilk batan gemisi Bouvet’in batışı, ordumuzun yürüyüşe geçmesi, Nusrat Mayın Gemisi’nin kömür nakliyesinde kullanıldığı yıllara dair bir fotoğrafı, siper içinde namaz kılan asker görüntüsü gibi pek çok fotoğraf ilk defa okurlarıyla buluşuyor. Çanakkale’deki Anadolu kitap dergisi herkese ulaşması için 2,5 YTL’den piyasaya sunuldu.