Konu: KaRıŞıK YeMeK TaRiFlErİ Paz Ekim 19, 2008 3:12 pm
Ali NAZİK
Malzemeler:
4 orta boy patlıcan 3-4 Adet sivribiber 1 kase yoğurt 4-5 diş sarımsak yarım limon Tuz,karabiber,kırmızıbiber maydonoz(arzuya göre) 3 çorba kaşığı tereyağı
YAPILIŞI Ön hazırlık olarak patlıcanları ocak ateşinde közleyelim.Çeşmenin altında bıçak yardımıyla kabuklarını soyalım.yarım sıkılmış limon suuyna yatıralım.10 dk sonra patlıcanları saplarındnaq tutup limonşu sudan çıkaralım.Avucumuzda sularını iyice sıkarak mümkn olduğunca ince doğrayalım.Tavaya tereyağını eritelim.yağınküçük bir miktarını ayıralım.Tavadaki yağa patlacanları aktarıp,hafifçe renk değişterene kadar 3-5 dk kavuralım.Patlıcanları ateşten aldıktan sonra soğutup üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirelim.dilerseniz köfte,kuşbaşı etle ikram edebilirsiniz.Afiyet Olsun...
AcILI KarnabaharLI MaKarNa
Malzemeler: 225gr kalem (penne) makarna 2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 1 kuru soğan, yemeklik doğranmış 3 sarımsak, kıyılmış 3/4 tatlı kaşığı pul biber, ya da arzuya göre daha fazla 1 karnabahar, yaklaşık 340gr, 2,5cmlik parçalar halinde doğranmış yarım su bardağı parmesan veya eski kaşar ( ben çerkez peyniri kullandım) 3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz 3 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu tuz ve elde çekilmiş karabiber Hazırlanması: Derin bir tencereye su ve tuz koyup kaynatın. Su kaynayınca makarnaları ekleyip 10 dakika pişirin. Tenceredeki sudan bir bardak ayırıp kalanı süzün. Geniş bir tencereyi orta hararetli ateşe alın. Tereyağını tencerede hafif kahverengileşmeye başlayana kadar eritin. Zeytinyağını, soğanı ve sarımsağı ekleyip soğanlar karamelize olana kadar -~7 dakika- kavurun. Pul biberi ve karnabaharları ekleyip arada karıştırarak bir süre daha -~5 dakika- pişirin. Makarnadan ayırdığınız suyun dörtte üçünü karnabaharlara ekleyin. Karnabaharlar yumuşayana kadar -5 veya 7 dakika- pişirin. Su az gelirse kalanı da ekleyin. Tencereye makarnaları ekleyin. Peyniri, maydanozu ve limon suyunu ilave edin. Tuz ve karabiber serperek hemen servis yapın. Afiyet olsun...
iç sosu: 200-250 gr kıyma 1 büyük soğan 1 adet iri havuç 1 tane orta boy dolmalık kırmızı biber 6-7 adet mantar salça baharat olarak tuz biber+ varsa fesleğen ekleyin.(İnanılmaz lezzet katıyor.benim için olmazsa olmaz bi baharat)
beşamel sosu:
750 lt süt 3 kaşık un 1 yemek kaşığı margarin varsa muskat cevizi(aktarlardan bulabilirsiniz,rendelenmişi varsa o da olur.Bu baharatta beşamel soslarının vazgeçilmezidir)
üzeri için kaşar peyniri rendesi
Gelelim yapılışına
sos: kıyma kavrulur,soğan eklenip kavrulmaya devam eder,sonra sırası ile havuç,kırmızı biber ve mantar eklenir.Göz kararı salçasını ekleyip1 bardak sıcak su ile sulandırın sosu.Hafif sulu olacak.(makarna için yaptığınız kıymalı sosun kıvamı gibi olacak).Daha sonra baharatlarını ekleyin,altını kısın ve pişsin.
beşamel sosu: margarini eritin,unu kavurun,sütü ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın.Dikkat edin topaklaşmasın un.Kıvamı cıvık olursa nişasta veya un ilavesi yapabilirsiniz sonradan veya koyu olursa biraz süt ekleyebilirsiniz. Son olarak Tuz ,k.biber ve muskatı ekleyin.Muskatı tuzun miktarı kadar kullanabilisiniz.
kıymalı sos ve beşamel sosu hazırladıktan sonra kare veya dikdörtgen bir borcamı biraz margarinle yağlayalım.Yaptığımız salçalı sosun suyundan dibine dökelim.yanyana,borcamın dibi kapanacak şekilde tek kat lazanya yapraklarını dizelim.Üzerine salçalı sos,sosun üzerine beşamel sosu.Sonra bi kat daha lazanya,sos,beşamel sosu.Tekrar üstüne lazanyaları diziyoruz.Kalan kıymalı sosu döküyoruz.Kalan beşamel sosunuda üzerini kapatacak şekilde döküyoruz.Üzerime bolca kaşar peyniri rendesi serpip fırına veriyoruz.40-45dk pişsin.Çıkarmadan hamurun yumuşayıp yumuşamamış olduğunu bi bıcak yardımı ile kontrol edin.
NOT: BAZILARI LAZANYAYI YAPRAKLARINI ÖNCEDEN HAŞLAYIP ÖYLE DİZİYOR BORCAMA.BU ŞEKİLDE SERVİS ESNASINDA DAĞILIYOR VE FAZLA LEZZETLİ OLMUYOR.
Lazanyamız piştikten sonra sıcak olarak servis yapın.Yapımı zor gibi görünüyor ama aslında değil.Yedikten sonra biraz zahmete değdiğini görceksiniz.Bu arada ben malzemeleri göz kararı verdim.Siz fazlalaştırıp veya eksiltebilirsiniz. Afiyet olsun
[i]MaKaRNa SaLaTaSi AfIYeT oLSuN Malzemeler 1/2 paket makarna 1 su bardağı mayonez 1 su bardağı sarımsaklı yoğurt 8 adet küçük salatalık turşusu 5 adet sosis küçük kutu konserve havuç küçük kutu konserve mısır küçük kutu konserve bezelye 1 çorba kaşığı sıvı yağ 1 demet maydanoz 1 demet dere otu 100 gr. yeşil zeytin tuz karabiber
Yapılışı Makarnaları haşlayın. Sosisleri, salatalık turşularını, maydanozu ve dereotunu küçük küçük doğrayın. Zeytin çekirdeklerini çıkartın ve onları da doğrayın. Bütün malzemeleri bir kaba boşaltın ve karıştırın.
afiyet olsun bu sekilde servis yapin cok lezetli birsey oluyor gercekten denemkde fayda vardir