Konu: HamSi YeMekLeRi.... Paz Ekim 19, 2008 3:14 pm
HAMSİ YEMEKLERİ
Hamsili Kaygana
MALZEMESİ 15 adet tuzlu hamsi 2 kaşık buğday unu 1 kaşık mısır unu 1 bağ maydanoz 1 çay bardağı süt 5 tane yumurta 1 su bardağı sıvı yağ ve tuz
YAPILIŞI Ayıklanan maydanoz, un ve sütle karıştırılır. Hamsiler küçük parçalara ayrılır. Tuzu ve yumurtası ilave edilir, çırpılır. Tavada kızgın yağa incecik yayılarak kızartılır. Sıcak servis yapılır.
Hamsi Güveci
MALZEMESİ 500 gr. hamsi, 4 adet kurul soğan 4 adet patates
YAPILIŞI Hamsiler ayıklanıp temizlendikten sonra süzgece konularak suyundan süzdürülür. Daha sonra tuzlanır, bir müddet bekletilir. Diğer tarafta soğanlar uzunlamasına doğranır. Patates de yuvarlak olarak kesilir. Maydanoz, az zeytinyağı, domates veya salça, tuz karışım haline getirilir. Güvecin altına bir sıra patates daha sonra da soğan ve karışımı onun üzerine de hamsi dizilir. Bunun üzerine tekrar soğan karışımı ve patates dizilir. Yağı ve bir bardak suyu konulur, fırına sürülür. Piştikten sonra sıcak servis yapılır.
Hamsi Köftesi
MALZEMESİ 1/2 kilo ayıklanmış taze hamsi (ince kıyılmış) 2 yemek kaşığı ince maydanoz 1 yemek kaşığı ince kıyılmış nane 4 diş sarımsak (ezilmiş), 3 dilim bayat ekmek içi (ıslatılmış), tuz, karabiber, kızartmalık yağ, köfteleri bulamak için mısır unu
YAPILIŞI Doğranmış hamsiyi maydanoz, nane, sarımsak, ekmek içi, tuz ve biber ile iyice karıştırın. Daha sonra yassı bir şekilde hazırlayacağınız mısır ununa batırıp yağda kızartın.
Hamsi Pilavı
MALZEMESİ: 1 kg ayıklanmış hamsi 2 yemek kaşığı zeytinyağı Pilav malzemeleri: 250 gr pirinç 1 orta boy soğan ( ince doğranmış) 1/4 bardak su 1/2 bardak zeytinyağı 50 gr çamfıstığı 50 gr kuş üzümü 1 yemek kaşığı şeker, karabiber, tuz 1 çay kaşığı tarçın 1 çay kaşığı kekik 1 yemek kaşığı nane 1,5 bardak kaynamış su
YAPILIŞI: Bir tencere kaynamış suyun içine pirinci ve tuzu koyup soğuyuncaya kadar bekletin Soğanları çeyrek bardak su ile tavaya koyup orta dereceli ısıda 10 dakika kavurun. Daha sonra zeytinyağı ilave edip kavurmaya devam edin. Ardından pirinçleri ilave edin, 5-6 dakika kavurun. Üzüm ve çam fıstığını, kaynamış suyu ve şekeri katıp. orta ısıda 10 dakika ağzı kapalı bir şekilde pişirin. Diğer baharatları da ilave edip karıştırın. Ağzını kapatıp 10 dakika bekletin. Diğer tarafta bir güveç kabının içini yağlayıp hamsileri yerleştirin. Hazırladığınız içi. bu kaba döküp diğer hamsiler ile üzerini kapatın. Biraz zeytinyağı serpip 200 derecede 30-40 dakika pişirin.
Hamsi Çıtlatması
MALZEMESİ 1 kg hamsi 3 çorba kaşığı zeytinyağı 2 baş soğan bir tutam maydanoz, tuz
YAPILIŞI Temizlenip, tuzlanan hamsi geniş ve yayvan bir sahana dizilir. İçine zeytinyağı ilave edilerek mangal ateşine konulur. Suyunu çeken hamsiye soğan, maydanoz ilave edilir. Bazen soğan ve maydanozsuz da yapılır. Çok az miktarda su ilave edilir. Sahan mangaldaki sacayağına oturtulur. Sahanın içindeki hamsilerin üzeri ya bir incir yaprağı ile veya bir başka sahanla kapatılır. Pişen hamsiler ateşten indirilir, servis yapılır. Yenirken pişen hamsiye limon sıkılırsa daha lezzetli olur.
Hamsili Ekmek
MALZEMESİ 1 kase ayıklanmış hamsi 1 bağ pazı (yaprakları) 3 kase mısır unu pırasa, lahana, bezelye tepesi, tuz
YAPILIŞI Sebzeler ayıklanır ince ince doğranır. Ayrıca hamsiler de ince doğranır. Un ilave edilerek gevşek bir hamur yapılır. Yarım saat dinlendirildikten sonra unlanmış sacda pişirilir.
Hamsili Pide
MALZEMESİ 1 kase ayıklanmış hamsi 1/2 kg mısır unu 1 çay bardağı fırınlı mısır unu 5-6 yaprak pırasa sapı (yeşil kısım) 1 bağ yeşil soğan karabiber, 1 yumurta, sıvı yağ, tuz
YAPILIŞI Ayıklanan sebzeler incecik doğranır. Mısır unu, yumurta, karabiber, yarım çay bardağı sıvı yağ ve sıcak su ile hamsiler de ilave edilerek yoğrulur. Tavada incecik döşenerek kızartılır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Hamsi Çorbası
MALZEMESİ 100 gr hamsi, 1 diş sarımsak, 1 demet maydanoz 1 baş kuru soğan, tuz
YAPILIŞI Hamsi ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Tahta üzerinde 1 cm inceliğinde doğranır. Bir kaba konularak haşlanır ve kevgirle suyundan süzülür. Bir tencerede yağ ve bir tatlı kaşığı un kavrulur. Domates ve rendelenmiş soğan da bu arada iyice kaynatılır. Daha sonra kaynatılmış su tencereye dökülür. En sonunda hamsiler ve maydanoz dökülerek çorba ateşte pişmeye bırakılır. Piştikten sonra, arzuya göre sarımsak ilave edilerek servis yapılır